CSONTVÁRY

Ötletpályázat

1. sz. pályamű (110245)

A pályázat a Pécs megyei jogú város Önkormányzata által felajánlott telken, a jelenlegi Szabadtéri színpad területére készült.

A telek adottságai több szempontból ideálisak; a Dóm és a Világörökség részét képező Ókeresztény építmények szomszédságában, a több évtized alatt kialakult, a város kulturális hírnevét megalapozó Múzeum utcában (Káptalan utca) található. Közelében áll az 1973. óta nagy látogatottsággal működő Csontváry Múzeum műemlék épülete.

A pályamű kihasználja a telek teljes területét. Az utcai kerítésfal megbontásával, értékes belső udvart hoz létre. Erre nézően szabadtéri színpad nézőterét alakítja ki. Az előcsarnokból többkarú rámpán vezeti a látogatót, a logikus sorba rendezett képek megtekintésére. Megfelelő, de túlméretezett háttérhelységeket, (raktár, restaurátor műhely, kutatószoba, ideiglenes kiállító) biztosít. Az épület függőkert-szerű zöldfelülettel fedett.

Míg a terepszint alatti és a földszint térképzése, „Land Art”  jellegű, érzékeny megoldás, a „zikkuratot” idéző felépítmény idegen, nem kívánatos elem a műemlék környezetben.

A Bíráló Bizottság tekintettel a helyszínválasztásra és a koncepció átgondoltságára való tekintettel a pályaművet kiemelt megvételben részesíti.