CSONTVÁRY

Ötletpályázat

16. sz. pályamű (564561)

A pályázat a kiállítóteret a budapesti Gellért-hegy északi lejtőjére telepíti. A helyszínválasztás sok szempontból kedvező, annak ellenére, hogy kétségtelenül támadási felületet ad, a csekély mértékű zöldfelület csökkentés miatt. Ugyanakkor felhívja a figyelmet a Gellért-hegy és egyben Buda egyik páratlan adottságú elhanyagolt területére, ami a közeli víztározó felszíni rendezés óta méltatlan helyzetben van. A Citadellára zúduló turista dömping szétfeszíti a Gellért-hegy tetejét, miközben onnan pár száz méterre teljesen elfeledve húzódik meg a javasolt helyszín.

A kis alapterületű épület nem vetekszik a pécsi múzeummal, nem óriási tárlatokban és életmű reprezentációban gondolkozik, kifejezetten kevés számú képet mutatna be egy zárt fehér térben, mely zárt kockából kijőve a köztes transzparens terekből szemlélhető a páratlan épített és természeti környezet és életet visz a most „halott” lejtőre.

A transzparens üvegkocka és az abban elzárt kiállító kubus időtálló egyszerűséget mutat. A terv egyik vitatható pontja a kissé öncélú panorámalift, melynek elhagyása a koncepciót csak tovább erősítené.

A Bíráló Bizottság tekintettel a helyszínválasztásra és a koncepció visszafogott üzenetére a pályaművet megvételben részesíti.