CSONTVÁRY

Ötletpályázat

17. sz. pályamű (587489)

Csontváry többször is leírta, hogyan képzeli el képei bemutatását. A pályamű kötelességének érzi, hogy tegyünk egy kísérletet arra, hogy a festő akarata a mai kor eszközeivel megvalósítást nyerjen.

A produkciót a festő művei prezentálják, ehhez kellett a hihetetlenül egyszerű, és ezért nagyon elegáns megoldást összehangolni. Kellő flexibilitással állítja elő az építészeti megfogalmazást, a korszerű látogatási preferenciák kielégítésével.

Jelzésértékű minden szempontból a helyszín (a Városliget) és a főhomlokzat (Csontváry vázlata), amely mögött a tömbszerűen kialakított kiállító területek vannak.

A pályamű annak ellenére, hogy a kiírás nem követelményként határozta meg „Csontváry akaratát”, mégis ezt a szellemiséget választja, magas színvonalon. A terv korrekten, egyszerűen és ezáltal nagyon finoman és tisztán biztosítja a különféle tematikájú és berendezésű időszakos és az állandó kiállítás lehetőségét.

A Bíráló Bizottság tekintettel Csontváry eredeti vázlatának kortárs adaptálására, a koncepció átgondoltságára és kidolgozottságára való tekintettel a pályaművet megosztott harmadik díjban részesíti.