CSONTVÁRY

Ötletpályázat

18. sz. pályamű (615507)

A pályázat Csontváry egész életművének a bemutatására vállalkozik, melynek koncepcióját a festő kozmikus világnézetéből és ennek részeként az emberi létet alapvetően meghatározó napfényből kiindulva határozza meg.

A helyszín kiválasztása is ennek jegyében történt. Budapesten a Mátyás-hegy lábánál levő kis tisztáson, a föld mélyén levő barlangok fölött áll az eget a földdel összekötő Csontváry életmű, ovális, rusztikus, ellipszis alaprajzú kőfallal körbevéve., melyek mögött zsindellyel borított 7 torony rejtőzik.

A múzeum, mint új turisztikai központ egyben inspiráló találkozási pont lehet a természetjárás és a kulturális turizmus között, felélénkítve a közeli Pálvölgyi és Mátyás-hegyi barlang látogatottságát is.

Az épület 7 tornya az első emeleten 7 üveggel fedett kiállító terem melyeket térben függő folyosók, hidak kötnek össze. A koncepció szerint az épületet bejárva a látogató többszörösen újra értelmezi és megismeri helyét és helyzetét az egészben.

A kiállítási anyag tematikájáról nem rendelkezik a pályamű. A 7 különböző alaprajzi méretű kiállító terem a teljes életmű befogadására nem tűnik elegendőnek, termei túlzsúfoltak, a befogadást és az elmélyülést nehezítik.