CSONTVÁRY

Ötletpályázat

6. sz. pályamű (242293)

Csontváry Kosztka Tivadar életművét a pályázó egy zárt kiállítótér és egy tematikus park („interaktív” közpark, „múzeumpark”) keretein belül kívánja bemutatni a nagyközönségnek. A helyszín megválasztásával is Csontvárynak kívánt emléket állítani, mikor is művét a főváros I. kerületében, a Krisztinavárosban kívánja megépíteni (Csontváry a Krisztinavárosban töltötte élete utolsó napjait, s itt is halt meg).

Helyszínként a pályázó a mai Déli pályaudvar területét képzelte el, hangsúlyozva azt is, hogy a pályaudvar területére tervezett park észak-déli fekvése is szimbolikussá emeli, s Csontváryhoz kapcsolja a kiállítóteret, hiszen a látogató (idézem): „[a Nap szinte körbejárja a területet, a sétáló] vagy a Nap felé, vagy a kiállítótér felé halad”.

Helyszínének megválasztásakor a pályázó a fővárosban kívánja még hangsúlyosabbá tenni Csontváry művészeti jelenlétét, ám a kiválasztott helyszín hasznosítási elképzeléseinek véglegesítése még folyamatban van. A pályamű tehát egy újabb választ ad a Déli pályaudvar rendezését illető kérdésekre, így helyszínválasztása -- a jelen pályázaton kívüli szempontokból számos új kérdést vet fel.

Az edzett opálüvegből és hajlított fémlemezből megformált épülettömeg anyagából adódóan igen érzékeny a környezeti hatásokra, ezért a műtárgyvédelmi szempontoknak megfelelő műtárgykörnyezet kialakítása minden bizonnyal jelentős gépészeti, illetve egyéb technikai segédletet igényel majd.

Az épület tömegével, méreteiben, arányaival, anyaghasználatával nem illeszkedik harmonikusan a környezetének szövetébe, urbanisztikai koncepciója átgondolásra javasolt. Egy három dimenziós, a Csontváry-képek motívumain alapuló park alapgondolata érdekes ugyan, ám mindenképpen továbbgondolásra, finomításra javasolt.