CSONTVÁRY

Ötletpályázat

9. sz. pályamű (351552)

A terv középpontjában az a nagyon erős koncepció áll, hogy Csontváry külső és belső világa nem zárható egy múzeum falai közé, csak hosszú, mind fizikai, mind szellemi értelemben vett fáradságos út bejárásával fogadható be, érhető el.

Ennek érdekében a terv egy többszintű elképzelést vet papírra, amely több mint 5 ezer négyzetméteren lehetőséget biztosít arra, hogy a látogató felkészülten érkezzen el a valódi műalkotásokhoz.

A bemutatás helyszíne, az esztergomi Duna part, amely egyúttal az időtlenséget is hangsúlyozza, alkalmas arra, hogy a látogatót útjára bocsássa: egy hatalmas parkban először csak ismerkedjen a művekkel, melyeket falakra vetítve tekinthet meg, majd a beavatás újabb fázisaként, a művek által ihletett szobrok világa segítse a továbblépést. Az út végén, a Vármúzeum gyönyörű tereiben az eredeti művek kisugárzást élvezhesse.

A pályamű kidolgozottsága igazolja, hogy a tervező mélységében tanulmányozta az életművet, időt és energiát fordított arra, hogy a Napút egyes állomásait felépítse. Ezzel együtt azt sem tévesztette szem elől, hogy a valódi művek megóvása és folyamatos restaurálása komoly kötelezettség, ezért egy alkalmas helyszínt javasolt a valódi művek bemutatásához és egy megfelelően kialakított archívum és restaurátorműhely felállítására is javaslatot tett.