5 fontos tudnivaló a fülplasztikáról

A fülplasztika gyakran választott beavatkozás azok részéről, akik elálló fülekkel rendelkeznek. A fülek méretét, formáját és azoknak a fejjel bezárt szögét nem választhatjuk meg, és az évek múlásával sem várható javulás ezeket illetően. A korszerű orvostudománynak köszönhetően azonban a fülplasztika rutin eljárás, amely komoly pszichés terhektől szabadíthat meg. Tarts velünk, és tudj meg olyan fontos dolgokat a témában, melyekkel iránta érdeklődve mindenképpen hasznos tisztában lenned.

1. Nem mindegy, mekkora szöget zárnak be

Az elálló fülek legtöbbször veleszületett elváltozásnak bizonyulnak, de akár szerzett problémák is indokolhatják a fülplasztika szükségességét. A legtöbbször úgy állapítható meg, mennyire elállóak a fülek, hogy azoknak a fej oldalsíkjával bezárt szögét mérik meg. Ha ez az érték 10-15 foknál nagyobb, akkor már elálló fülekről beszélhetünk. Ilyenkor megéri a Plasztikai Sebészeti Centrum egy orvosával konzultálni, aki pontos képet tud adni arról, hogy mi hozható ki az aktuális adottságokból. Az árak tekintetében is a személyes konzultáció javasolt, ugyanis számos klinika weboldalán csupán tájékoztató jellegű, általános árak vannak felsorolva.

 

2. Már 12 éves kortól elvégezhető

Az elálló fülekkel rendelkezők gyakran képezik csúfolkodás tárgyát- elsősorban az iskolás időszakban. Éppen ezért célszerű már ekkor elgondolkodni szülőként azon, hogy a gyermek adottságait fülplasztika segítségével korrigáltassuk. A műtét már 12 éves kortól elvégezhető, tehát tulajdonképpen még a pubertáskor előtt sor kerülhet arra, elkerülve ezzel nagyon sok kellemetlenséget. A tapasztalatok azt mutatják, hogy komoly magabiztossági problémákat okozhatnak a túl nagy, elálló fülek tulajdonosuknak, pláne akkor, ha ez még gúny tárgyát is képezi.

 

3. Láthatatlan hegvonallal gyógyul

A fülplasztika során a szakember a fülkagyló hátsó részén ejti a bemetszést mintegy babérlevél formában. Az előzetes egyeztetések alapján a fülkagyló porcából kimetszi a szükséges méretet, majd rögzíti a porcokat a fül ívének megfelelően. Ennek köszönhetően a fülkagyló jobban a koponyához simul majd, tehát kisebb szöget fog bezárni azzal. Az altatásban végzett műtét után még megfigyelésre a kórházban szükséges maradni egy napig. A plasztikai varrattal zárt heg már csak elhelyezkedéséből adódóan is teljesen láthatatlan.

plasztikai sebészet fülkorrekció

4. Szorítópántot kell viselni 4-6 hétig

A fülplasztika után egy szorítópánt kerül az érintett területre. Ennek célja a gyógyulás elősegítésén túl a fülkagylók megfelelő helyzetben történő rögzülése. Ezt körülbelül 4-6 hétig kell majd viselni. Eleinte egy nagyobb szorítópánt kerül a fejre, majd egy kisebb pántot kap a páciens, mely kényelmesebben viselhető a mindennapokban, ugyanakkor mégis ellátja feladatát. Fontos az is, hogy legalább egy hónapig kíméletes életmódot folytass a beavatkozást követően, s csak utána térhetsz vissza például a sportoláshoz. A hétköznapi aktivitás a hetedik nap után már gond nélkül kivitelezhető, így ennyi időt érdemes rászánnod a gyógyulásra, s csak utána folytatni a munkát, a tanulmányokat.

 

5. Rutin eljárás, melyen magabiztosságod múlhat

A fülplasztika rutin eljárásnak számít, ám jelentősége nem mérhető ennyiben. Az érintettek pontosan tudják, hogy milyen érzés a csúfolódás kereszttüzében lenni és gúnynevekkel leélni akár több iskolai évet. Nem véletlen, hogy már 12 éves kortól elvégezhető a műtét, de felnőttként sincsen késő mellette letenni a voksot. Az elálló fülek problémáján egyszerűen segíthet a szakember, és az első napok fájdalmai kiválóan enyhíthetőek a hagyományos fájdalomcsillapítókkal. A műtétnek köszönhetően az elálló fülek hátulütőit egy életre elfelejtheted, és olyan formákkal rendelkezhetsz, mint bárki más. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fülplasztika után az érintettek nagyobb önbizalommal állnak a mindennapokhoz, ez pedig az életminőséget illetően sem elhanyagolható tényező.