Fontos kérdések a mellfelvarrás utáni gyógyulás idejéről

A mellfelvarrás egy elsőre egyszerűnek tűnő, ám valójában igen összetett beavatkozás, amely során nem „csak” felvarrják a mellett, de szövetet is távolítanak el belőle. Emiatt a mellfelvarrás utáni gyógyulással kapcsolatban számos kérdés felmerülhet. Mit lehet, mit nem, szabad-e ezt megtennem, szabad-e azt megtennem? Egy elég hosszú folyamatról van szó, így aztán mi sem természetesebb, hogy különböző külső és belső tényezők, környezeti változók is befolyásolják a gyógyulás sebességét és minőségét. Ebben a posztban ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására teszünk kísérletet.

Közvetlenül a mellfelvarrás utáni órákban

Miután lezajlott a plasztikai beavatkozás, még intézetünkben kell maradnia, ahol a lehető legkényelmesebb módon pihenheti ki az izgalmakat. Folyamatosan megfigyelés alatt lesz, és amint elmúlt az altatás hatása, már lassacskán visszatér az ereje. Az biztos, hogy szomjas, éhes és fáradt lesz, ez ilyenkor természetes.

mellfelvarrás utáni gyógyulás

A műtét utáni pihenés még nem lesz az igazi, hiszen még ott vannak a kötések, nem tudja, hogy mennyit mozoghat.  Alapesetben csak egy éjszakát tölt majd nálunk, ezalatt az idő alatt majd lesz kötéscsere, és mielőtt elbocsájtjuk, megkapja a vízálló kötéseket, illetve a speciális melltartót, amely segít helyben tartani a melleit, hogy azok megfelelően gyógyuljanak. Ez a melltartó egy jó darabig elkíséri a gyógyulás során!

Mihez kezdjek magammal otthon a mellfelvarrás után?

Elsősorban pihennie kell! Noha tényleg nem tűnik túl bonyolultnak, még egy kisebb mértékű felvarrás is jelentős sokkot jelent a szervezetnek. Ezt pedig ki kell pihenni, hiszen a gyógyulás csak úgy indulhat meg megfelelően, ha a szervezete tudja, hogy már elkezdheti a „javításokat”. Az első két hétben valószínű, hogy orvosa táppénzt fog javasolni. Fizikai megterheléssel nem járó, szellemi munkakörök betöltői akár már a második héten visszamehetnek dolgozni. Akiknél azonban szükség van a mozgásra, emelniük vagy bármilyen más megerőltetőbb tevékenységet kell végezniük, jó esély van rá, hogy a 2 hét kímélés lesz a javasolt!

Hogyan tudok aludni a regeneráció ideje alatt?

Az biztos, hogy az első napokban félig ülő pozícióban tud csak majd aludni. Egyrészt alapvető, hogy hasra, nem fekhet a nyomás miatt, a teljes háton, vagy az oldalt fekvés pedig a vérkeringés és a megfelelő rögzítés miatt nem javasolt. Nagyjából a második héten már háton fekve tud majd aludni – természetesen csak a kompressziós melltartóban.

Várható- e fájdalom a beavatkozás utáni időszakban?

Igen, az első 4-5 napban jó eséllyel lesznek kisebb nagyobb fájdalmai, mivel a sebek gyógyulása és a szövetek rendeződése feszülő, kellemetlen érzéssel járhat. Ezeket a fájdalmakat azonban a legtöbb fájdalomcsillapítóval kezelni tudja majd – sebészével mindenképpen egyeztessék, hogy mely szereket javasolja.

Hogy tudok majd mosakodni a műtét után?

Elég kacifántosan, legalábbis az első négy-öt napban! Ez azt jelenti, hogy ezekben a napokban egyáltalán nem érheti víz a melleket és legfőképp a varratokat! És nem, szivaccsal sem lehet mosakodni ebben a pár napban. Higgye el, a bőre ki fogja bírni, a sebgyógyulás meg sokkal szebb lesz, ha nem puhulnak fel a hegek már az első pár napban! Körülbelül a 6. napon, vagy a második hét elején lehet már úgy zuhanyozni, hogy a melleket is érheti víz. Azonban a dörzsölés még fürdőszivaccsal is tilos! Ugyanez vonatkozik a törölközésre is: tilos dörzsölni, inkább csak felitatni szabad a vizet a mellekről! Zuhanyozás után a melltartó vissza kell venni.

Meddig kell hordanom a melltartót?

Legalább egy hónapig biztos, de sebésze a kontroll vizsgálatokon tájékoztatni fogja arról, hogy hogy áll a gyógyulás. Ha már nem írja elő a kompressziós melltartó viselését, érdemes még azért egy darabig ilyen speciális melltartót, vagy akár sportmelltartót viselni.

A felépülés alatt lehet sportolni?

Van erre is lehetőség természetesen, hiszen nagyjából 2 hónap után már visszatérhet a megszokott életmódhoz. Ugyanakkor a műtét után 3-4 hónapban még a mellkast terhelő sportok (úszás, súlyemelés, tenisz), illetve a nagyon intenzív mozgások (aerobik, tánc, jóga) csak óvatosan, de inkább egyáltalán nem végzendők.

Meddig tart a teljes gyógyulás?

Igaz, hogy az eredményt magában már szinte azonnal lehet látni, a gyógyulás maga közel egy évet vesz igénybe. A testnek ennyi időre van szükséges, hogy előállítsa a szükséges szöveteket, illetve a külső-belső hegek beforrjanak. Ez hosszú időnek tűnik, de valójában az első pár hónap az, ami kritikus, utána inkább már csak arra kell nagyon figyelni, hogy fertőzéseket ne szedjen össze! Ebben az egy évben több kontroll vizsgálatra is el kell majd mennie, ezek mindig jó alkalmak arra, hogy kérdéseit, kételyeit megossza orvosával!