Mellnagyobbítás és a gyógyulási idő – mennyi ideig tart a felépülés?

A mellnagyobbító műtétek kapcsán gyakran merül fel a kérdés, hogy meddig tart, míg a keblek teljesen meggyógyulnak és elérik a végleges formájukat. Ha fontolgatja, hogy mellnagyobbító műtéten vesz részt, akkor érdemes alaposan tájékozódnia a felépülés lépéseiről és menetéről.

Mennyi ideig tart a gyógyulás, mik az optimális körülmények, amit meg kell teremtenünk és mire kell különösképpen odafigyelnünk? – Ezek a kérdések is megválaszolásra kerülnek ebben a cikkben.

A gyógyulási idő szakaszai

A gyógyulási idő egyéntől függ, hiszen mindenkinek más az alkata, anyagcseréje és az egészségügyi állapota. Az implantátumok behelyezése után több szakaszt lehet megkülönböztetni. Az első a műtét utáni bennfekvés, megfigyelés. Ezt követi az első két hét, am varratszedéssel zárul. A következő mérföldkő a gyógyulásban 3-6 hét után várható, ekkor már vissza lehet térni a munkavégzéshez. Ezek után a 8-12 hétre tehető az implantátumok elrendeződése. Végül a teljes gyógyulás és beépülés általában egy év után következik be.

Mellnagyobbítás és a gyógyulási idő

A műtétet követő megfigyelés

A műtétet követően egy vagy két napra bent kell maradni a kórházban, ahol megfigyelés alatt tartják a pácienseket. Az állandó megfigyelésre azért van szükség, mivel a szervezetet sokként éri a beavatkozás. Ez idő alatt szükség lehet fájdalomcsillapítók és más gyógyszerek szedésére.

Ez idő alatt nagyon fontos, hogy minél több időt töltsön a hátán fekve és sokat pihenjen. Ezek után hazaengedik, hogy otthon folytassa a pihenést és megkezdődhessen a gyógyulási folyamat legkényesebb időszaka.

Az első két hét

Az első két hét a mellműtét után valószínűleg a legkellemetlenebb periódus a gyógyulásban. A mellekben ilyenkor feszítő érzés lehet, és meglehetősen érzékenyek lesznek. Nehezen fogja átaludni az éjszakát a fájdalom miatt, illetve, egyeseknek kényelmetlen lehet, hogy csak háton lehet aludni. Ez egyben a legkényesebb időszak is, amikor mindennek tökéletesnek kell lennie, hiszen a komplikációk nagy része ekkor jelentkezik.

Ezek után sem feltétlenül egyszerű a gyógyulás, de ha az első két hét gond nélkül telik, elég nagy az esély rá, hogy semmilyen komplikáció nem lép fel a későbbiekben sem. Ilyenkor érdemes minél többet feküdni és pihenni, hogy a szervezetnek legyen ideje regenerálódni. Nem szabad nagy fizikai aktivitással élni, és érdemes a munkából is kivenni pár hetet. Nem szabad a karokat váll fölé emelni, továbbá a sebeket víztől is óvni kell. Ha letelt a két hét, vissza kell menni a sebészhez, aki nagy valószínűséggel el fogja távolítani a varratokat.

A műtét utáni 3-6. hét

A műtét utáni 3-6. hétre a nyugodt, pihentető életmód javasolt, úgy, hogy közben már visszatér a hétköznapi feladatok ellátásához. Ebben az időszakban szintén fontos a pihenés, de a jó hír az, hogy ilyenkor a felépülés nehezén már túl van! Újra munkába lehet állni, habár csak óvatosan! A nagyobb fizikai megterhelést, illetve bármi nemű sportolást azonban továbbra is mellőzni kell. Ezekben a hetekben, speciális, kompressziós melltartót kell viselni. Ez egy olyan gyógyászati segédeszköz, amely segít a melleket a megfelelő helyen tartani, hogy az implantátumok ne mozogjanak. A melltartón nincsenek csatok, általában elöl cipzáras, hogy kényelmesen tudjon öltözködni. Varrások sincsenek rajta, így nincs, ami nyomja a sebet.

A műtét utáni 7-12. hét

A műtét utáni 7-12. hét alatt szinte már teljesen visszatérhet a korábbi életéhez. Ekkorra a sebek már nem érzékenyek, az implantátumok elhelyezkedtek, és az egészséges tokképződés javában tart. El lehet kezdeni többet mozogni, de még csak fokozatosan próbálgassuk testünket. Ha valamelyik mozdulat még fáj, inkább mellőzük és csak pár nap múlva próbáljuk újra. Ebben a szakaszban is részt kell venni egy kontrollvizsgálaton, hogy a szakorvos ellenőrizni tudja, hogy a gyógyulási folyamat megfelelően halad.

A műtét utáni 1 év

A műtétet követő első év után szinte teljesen gyógyultnak tekinthető a páciens. Az implantátumok elhelyezkedtek, felvették végleges pozíciójukat. A tokképződés befejeződött és az implantátumokat körbevette egy egészséges kötőszöveti hártya. Továbbra is kell kontrollra járni, de kisebb rendszerességgel.

Ha mégis komplikáció merülne fel..

Ha bármi furcsát tapasztalunk az egy év alatt, a Mellplasztika Centrum Budapest weboldalán kérhet segítséget vagy keressük fel a műtétet végző sebészt. Nem feltétlenül van szó komplikációról, de jobb óvatosnak lenni. Többféle folyamat is elindulhat, például dupla kontúrosodás vagy tokzsugorodás, melyek korai felismerésével megelőzhető a nagyobb baj. Az esetek többségében ezek a komplikációk kezelhetőek, viszont nagy ritkán új beavatkozásra van szükség.