Bölcsességfog műtét ár: mennyibe kerül az egészséges fogsor?

A bölcsességfog műtét ár tekintetében annak függvényében alakul, milyen helyzetben van az érintett fog. A már az ínyt áttört fognál a hagyományos foghúzás keretein belül történik az eltávolítás, míg az ínyben helytelen irányba elinduló kapcsán szájsebészeti beavatkozás szükséges a helyes és maradéktalan eltávolításhoz. Nézzük, mit érdemes tudni a beavatkozásról, és a várható költségvonzatról!

Honnan ered a bölcsességfog elnevezés?

A hátsó nyolcasok rendszerint 17 és 25 éves kor között nőnek ki. Elnevezésük annak is köszönhető, hogy ennek az életkornak tulajdonítják a felnőttkori bölcsesség kialakulását. Bár eltávolításuk nem kötelező jellegű, de gyakran bebizonyosodik, hogy több probléma van velük, mint amennyi tényleges funkcionális haszonnal bírnak. Előfordul, hogy egyáltalán ki sem nőnek, mely a szakemberek szerint evolúciós következmény. A mai kor embere már egészen másként táplálkozik, mint az évezredekkel ezelőttiek.

bölcsességfog eltávolítás

Minél fiatalabb korban történik az eltávolítás, annál könnyebben megy az általában. A csontosodási folyamatok lezárulta azonban nem jelenti azt, hogy csak küzdelmes beavatkozás során lehetne megszabadulni a ferdén növő, ínyben rekedt fogaktól. A megfelelő szakemberek gond nélkül, fájdalommentesen gondoskodnak a problémáról.

 

Szükségünk van a bölcsességfogakra?

A bölcsességfogak a mai kor embere számára tulajdonképpen szükségtelenek. Hátsó elhelyezkedésük miatt igen nehéz kezelni azokat egy esetleges szuvasodás esetén, ráadásul a felnőttek legalább 70-80 százaléka szenved valamilyen problémától a bölcsességfog elhelyezkedésével összefüggésben. Kijelenthető tehát, hogy a fogsor teljességét és a rágóképesség fenntartását nem akadályozza az, ha megszabadulunk a bölcsességfogaktól. Erre természetesen csak akkor van szükség, ha annak növekedési iránya rendellenes, ezzel befolyásolva akár a teljes fogsor esztétikáját és funkcionalitását.

 

4 bölcsességfog eltávolítása egyszerre – lehetséges?

Nem ritka, hogy a páciens mind a négy bölcsességfoga beavatkozást igényel. Ilyenkor természetes, hogy az érintettek szeretnének mihamarabb túlesni az egészen, lehetőség szerint egy ülésben. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a teljes körű érzéstelenítés miatt ez nem lehetséges. A szakemberek egyszerre maximum az azonos oldalon levő bölcsességfogakat távolítják el. Ezt követően gyógyulási időszak jön, majd megtörténhet az ellenkező oldali fogak húzása, vagy szükség esetén műtéti eltávolítása.

 

Miért kell eltávolítani a bölcsességfogat?

A rendellenesen növő bölcsességfogaktól való megszabadulást nem pusztán az állandó fájdalom és gyulladások támasztják alá, hanem a teljes fogsor épsége is. Gyakran előfordul, hogy egyszerűen nincs elegendő hely a bölcsességfog számára, és csak a fogsor torlódásával tud az kibújni. Nem ritka, hogy ha ki is nő, akkor ferdén teszi azt, és így megnehezedik annak tisztán tartása, ami korai szuvasodáshoz vezet. Felnőttkori fogszabályozás előtt is vizsgálatra kerülnek a bölcsességfogak, hiszen ha már előre látható, hogy ferdén vannak elhelyezkedve, és problémás lesz kibújásuk, akkor célszerű mihamarabb megszabadulni azoktól. Ellenkező esetben hosszú évek fogszabályozási teendői, és persze azok költségei válhatnak feleslegessé egy torlódás kialakulásával.

 

Bölcsességfog műtét ár: nem mindegy a klinika!

A bölcsességfog műtét ár attól függően is alakul, hogy melyik klinika mellett teszed le a voksod. A megbízható szakemberek természetesen egyéni állapotfelmérés, röntgenfelvétel, vagy szükség esetén CT alapján állapítják meg, hogy a csontszerkezeten belül miként helyezkedik el a bölcsességfog. Amennyiben szájsebészeti beavatkozással, akár 1-2 órán át tartó műtéttel lehet csak eltávolítani a fogat, úgy a bölcsességfog műtét ár is magasabb egy hagyományos húzásénál. A sima húzás ára 11 ezer forint körül mozog. Ha viszont feltárásra van szükség, akkor 25-35 ezer forint lehet a számla végösszege. Érdemes számolni azzal is, hogy bizonyos klinikákon a röntgen költségei is plusz kiadásként jelentkeznek.

bölcsességfog műtét ár

A bölcsességfog műtét ár tekintetében nem megterhelő tétel, és érdemes rá úgy tekinteni, mint a jövőre szóló befektetésre. A bölcsességfogak ugyanis kapcsolatban állnak más szervekkel, és megbetegedésük hatással lehet azokra. Érdemes fogorvosoddal együtt, a tényleges vizsgálati eredmények tükrében dönteni arról, hogy hasznos-e a hátsó nyolcasok megtartása.